İSKİ'den önemli uyarı! İstanbul barajları taşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İSKİ'den önemli uyarı! İstanbul barajları taşıyor
İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 5 barajın taşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Mermutlu, "Elmalı Barajı, Kazandere Barajı, Istrancalar'daki beş barajımız taşıyor. Yöre halkını uyarıyoruz. Lütfen derelerde ve dere yataklarında bulunmasınlar çünkü ani bir taşkında bunu tutma mekanizmamız yok" dedi.,

İstanbul'da son haftalarda etkili olan yağmur ve kar yağışları sonrası barajlardaki doluluk oranı rekor seviyede arttı. İstanbul'daki barajların toplam doluluk oranı yüzde 86 seviyesine çıkarken Elmalı, Kazandere ve Istrancalar barajları için İSKİ'den 'taşma riski' uyarısı geldi.

Son günlerdeki yağışlarla birlikte Alibeyköy yüzde 80, Büyükçekmece yüzde 86, Ömerli yüzde 90, Pabuçdere yüzde 95 ve Terkos Barajı ise yüzde 82 oranında doldu. Terkos Barajı'nın taşmasına ise 90 santim kaldı. Barajların taşması durumunda ise risk altında olan dereler de açıklandı.

"TERKOS BARAJI 90 SANTİM DAHA DOLARSA TAŞACAK"

Barajlardaki doluluk oranı nedeniyle "Bu yıl bir su sıkıntımız yok" diyen İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu taşan barajların da olduğunu ifade etti. Mermutlu, "Şu an Terkos Barajı su alma yapısı üzerindeyiz. Doluluk oranımız yüksek. 90 santim kadar boş hacmimiz kaldı, 90 santim daha dolarsa burası taşmaya geçecek. Taştığı zaman herhangi bir taşkın riski yok. Çünkü burası Karadeniz'e açılıyor. Terkos Barajı Ömerli Barajı'ndan sonra ikinci büyük su kaynağımız ama Avrupa yakasının en büyük kaynağı. Buraya suyu kendi havzasının dışında bir de Istrancalar'daki 5 barajdan su takviye ediyoruz. Burayı bir geçiş olarak kullanıyoruz. Buradan da Terkos-İkitelli ve Terkos-Kağıthane hattıyla arıtma tesislerimize su iletiyoruz. Orada arıtıldıktan sonra da suyu şehre veriyoruz" diye konuştu.

3

"TAŞACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ, DERE YATAKLARINDA BULUNMAYIN"

Kar yağışı nedeniyle gelecek hafta barajların büyük kısmının taşacağını belirten Mermutlu, "Çok şükür bu yıl için herhangi bir su sıkıntımız yok. Bu önemli bir doluluk oranı. Önümüzdeki günlerde barajların büyük bir kısmının taşacağını ve yüzde 100 doluluğa ulaşacağını düşünüyoruz. Bu hafta sonu kar yağışı var, önümüzdeki hafta yağmur gözüküyor, bunların gerçekleşmesi durumunda barajlarımızın büyük kısmının taşacağını düşünüyoruz.

"YÖRE HALKINI UYARIYORUZ"

Bazı barajlarımızda risk var. Taşkın alanlarındaki dere yataklarında şu an su yok, ama barajlar taşmaya geçtiği zaman bu derelerde su olacak. Yöre halkını uyarıyoruz. Lütfen derelerde ve dere yataklarında bulunmasınlar çünkü ani bir taşkında bizim bunu tutma mekanizmamız yok" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hak sahipleri evlerine kavuştuÖnceki Haber

Hak sahipleri evlerine kavuştu

Ataşehir, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni ve Şehitlerini unutmadı!Sonraki Haber

Ataşehir, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni ve...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar