Belediye Meclisi’nde Büyükşehir, Finans Merkezi ve 13 yılda ne yaptınız tartışması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Belediye Meclisi’nde Büyükşehir, Finans Merkezi ve 13 yılda ne yaptınız tartışması
Ataşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı son toplantısında 13 yılda ne yaptınız sorusuyla başlayan tartışmaya büyükşehir ve hükümet ile ilgili konuların gündeme taşınmasıyla gergin anlar yaşandı.

Meclis 1. Başkan Vekili Kudret Arslan başkanlığında toplanan Ataşehir Belediye Meclisi Mayıs ayının son toplantısında iki gündemle toplantı.

AK Partinin üç önergesi oybirliği ile başkanlık makamına gönderilmesine karar verildikten sonra gündem dışı söz alan AK Parti Grup sözcüsü Av. M.Naim Yağcı 19 ve 29 mayıs günleriyle ilgili kutlama dileklerini dile getirdi.

Gündem dışı başka söz alan olmadığından gündem maddelerine geçildi. Gündemde bulunan ilk madde komisyondan geldiği şekliyle oybirliği ile kabul edildi.

2021 Mali Yılı Kesin Hesap ve Taşınır Kesin hesabına ilişkin CHP Grup sözcüsü İlhami Yılmaz Meclisi bilgilendirdi. Muhalefet şerhi koyan AK Parti adına eleştirilerini dile getiren Fatih Kayacı’nın eleştirilerine CHP sıralarından yükselen itiraz sesleri ortamı oldukça gerdi.  Oturumu yöneten 1. Başkan Vekili Kudret Arslan meclis üyelerini sakinleştirmek için araya girmesi ortamı biraz sakinleştirse de tartışmalar devam etti.

Gergin anların yaşandığı Meclis oturumunda dile getirilen ve tartışmalara neden olan konular ve hatiplerin söyledikleri özetle şöyle.

“HALK PERİŞAN EKMEK BULAMIYOR, BAKKALA VERESİYE YAZDIRIYOR. İŞSİZLİK HAD SAFHADA”

Fatih Kayacı’nın 13 yılda gösterecekleri hiçbir eser olmadığını dile getirmesi ve belediyenin borç batağında ve büyükşehir belediyesine yönelik olumsuz eleştirilerini dile getirmesi nedeniyle söz alan CHP Grup Sözcüsü İlhami Yılmaz, arkadaşlarımız ya görmek istemiyorlar ya da görmüyorlar diyerek şunları söyledi.  Kesin hesaplara bakıldığında Ataşehir 12 yılda önemli noktalara geldi. Arkadaşımız zaman zaman şov yapıyor diyorum kızıyor. Hakikatten şov yapıyor. Bütçede sapmaların olduğu doğrudur ama bu ekonominin yanlış yönlendirmesinden kaynaklı bir durum. Bundan iki ay öncesine kadar pandemiden dolayı uçak dolusu insan ölüyordu, bunu hepimiz biliyoruz. Şimdi yakın zamanda yoksulluk iyice derinleşmeye başladı ve yoksulluktan birçok insanın hayatını kaybedeceği gerçeği ile karşı karşıyayız.  Halk perişan ekmek bulamıyor, bakkala markete veresiye yazdırıyor. İşsizlik had safhada, gençlerde işsizlik %30’larda. Durum vahim arkadaşlar. AK parti bürokratları birkaç kuruluştan maaş alıyor ve bunların her birinin maaşı 100 bin liranın üzerinde. Vatandaş pazarların toplanmasını bekliyor ki artıklarını toplasın. Fiyat artışları başını almış gidiyor. Enflasyon resmi rakamlara göre %70’e gelmiş. ENAG grubunun açıklamış olduğu rakam %160’larda. Vatandaş buhran dönemi yaşamaya başladı.

“EKİM AYINDA MAZOT 6 LİRAYDI. BUGÜN İSE 23 LİRA OLMUŞ”

İlhami Yılmaz şöyle devam etti: Enflasyon deyince aklıma ek bütçe geldi. Diğer belediyeleri konuşuyoruz. İktidarın sahip olduğu belediyelerde ek bütçeyi konuşuyor. Bütçeyi yaparken o günkü fiyatlara göre yapıyorsunuz. Bütçeyi yaptığımız Ekim ayında mazot 6 liraydı. Bugün ise 23 lira olmuş.  Onun için yaptığınız bütçe yetmiyor ek bütçe yapmak zorundasınız.  Meclis üyesi arkadaşlarıma buradan söylüyorum. Yakın zamanda belki Haziran ayında ek bütçeyi meclis gündemine getireceğiz. Hakikatten Türkiye iyiye gitmiyor. Arkadaşlarla oturup bunları konuşmamız gerekiyor. Borcumuz yok demiyoruz. Bu borcun büyük kısmı kamu kuruluşlarına olan borçlardır. Başkanımız bunu burada dile getirdi.

“AK PARTİ ADETA ATAŞEHİR BELEDİYESİNİ CEZALANDIRDI”

İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul, Fatih Kayacı’nın büyükşehir Belediyesi ile ilgili bir şey yapmadılar, borç üstüne borç kattılar, gözle görülür bir çalışmalarının olmadığı sözlerine cevap olarak şunları söyledi;  2019 seçimlerinde Millet İttifakı olarak Büyükşehir Belediyesini büyük farkla kazandı. Belediyeyi aldığımızda metro istasyonlarında asansörler ve yürüyen merdivenler çalışmıyordu çünkü malzeme alınamıyordu. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı borçlarını ödemediği için parça alınamıyordu. İlk karşılaştığımız hadiseler bunlar. Ayrıca İETT otobüs lastikleri yoktu hepsi dümdüz.  İSKİ olayı acıdır. İSKİ borularının hepsinin değişmesi gerekir. Büyük maliyetten dolayı yıllardır yatırım yapılmadığından sıkışmış vaziyette. Hatta metro hattının Eminönü’nde çöktüğünü hepimiz biliyoruz.  Duran metro inşaatları bizim belediyemiz döneminde devam ediyor. Birçoğu bitmek üzere, yeni hatlarda çalışmalar devam ediyor.  Diğer taraftan AK parti tarafından Ataşehir Belediyesi yıllık 60-70 milyon kaybına sebep oldu. Ümraniye de, Ataşehir de bu devletin bir kurumu ama AK Parti adeta Ataşehir Belediyesini cezalandırdı.

“GOOGLE GİRİN VE AK PARTİ BÜROKRATLARI KAÇ YERDEN MAAŞ ALIYOR KARŞINIZA LİSTESİ ÇIKAR”

AK Parti Grup sözcüsü M.Naim Yağcı İlhami Yılmaz’ın birkaç maaş alan bürokratları açıkla demesi üzerine Oğuz Sarul şu cevabı verdi. Elinizdeki cep telefonunuzdan Google girin ve AK Parti bürokratları kaç yerden maaş alıyor diye karşınıza listesi çıkar. Tartışmaya gerek yok isimler yazılı olarak karşınıza çıkar zaten.

“HAYALLERLE YAŞAMA ŞANSIMIZ YOK, ÜLKEDE DEMOKRASİ SORUNU VARDIR”

Tuğba Dönmez de; Fatih arkadaşımız kapatılan sığınma evleri ile öğrenci yurdunun neden açılmadığını burada konuşsaydı. Bunu dile getirseydi bende arkasında durur savunurdum.  Gençliğin eğitim sorunu var. İçi boşaltılmış bir eğitim sistemiyle karşı karşıyayız. Neden çocuklarını özel okulla göndermeleri zorlanıyor. Neredeyse İstanbul’daki okullarının yarısı özel. Neden ailelerin çocuklarını özel okullara gönderilmesi yönünde zorlanıyorlar. Bu durum hepimizi, İstanbul’u ve Türkiye’yi ilgilendiriyor. Kadınlar geceleri sokakta rahat yürüyor mu? Arkadaşlar demokrasi, adalet, hak, hukuk bunlar düzgün uygulanamıyorsa ekonomide sorun olur, gençlikte sorun olur, belediyede yapılan çalışmalarda sorun olur. Mesela ek bütçe istendi. Personelin maaşı eridi. Ne kadar maaş vereceksiniz. Neden bunlar konuşulmuyor. 6 aydır aynı maaşı alıyorlar. Enflasyon almış başını gidiyor %60’lara çıkmış. Her hafta örneğin damacana suyu farklı fiyatla alıyoruz. Neden bunları konuşmuyoruz. Fatih beyin hayalini bende yaşamak istiyorum. Spor salonu diyor, yüzme havuzu diyor. Hayallerle yaşama şansımız yok. Artan fiyatlar karşısında belediye hizmetlerini nasıl yerine getirecek. Arkadaşlar nasıl düşünüyor. Şu anda demokrasi sorunu vardır.

Tuğba Dönmez ’in konuşmasına AK Parti sıralarında yoğun müdahale gelince Meclis Başkanı Kudret Arslan müdahale etmek zorunda kaldı ve Kifayet-i Müzakere diyerek AK Parti Grup sözcüsü Av. M.Naim Yağcı’ya yapılan eleştirilere karşı cevap hakkı verdi.

“YILDIZ ŞEHİR OLMASINDA ATAŞEHİR’E KATKINIZ NEDİR?”

AK Parti Grup sözcüsü Av.M.Naim Yağcı yöneltilen eleştirilere şöyle cevap verdi: Fatih arkadaşımız kürsüden büyükşehir ile ilgili iki kelam etti. Bütün arkadaşlar hücum etti burası Ataşehir dediler. Bu ülke içerisinde yaşıyoruz. Hepimiz ülkenin yaşadığı sıkıntıları yaşıyoruz. Çözeceğiz doğru siz zaten çözemezsiniz. Başkan her zaman Ataşehir’in yıldızı parlıyor diyor. Ataşehir’in buna katkısı nedir? 13 yılda belediyenin projeleri 50 ve 60’larda. Ataşehir de kullanılan bu bütçe ile neler yaptı soruyorum cevap bekliyorum yine cevap yok. Yıldız şehir olmasında Ataşehir’e katkınız nedir. Batı Ataşehir’le ilgili benimde rahatsızlıklarım var. Ataşehir size değer veriyor, size oy veriyor. Ataşehir Finans merkezi diyorsunuz. Finans merkezi hiçbir zaman Ataşehir’in olmadı. Ataşehir belediyesi Finans Merkezi’nden gelecek gelirle geçmiş 12 yıl katkısı nedir? Ataşehir Finans merkezi sınır olarak Ümraniye’de ama bütün kaymağını Ataşehir yiyecek diyorum. Tüm iş dünyası burada olacak Ataşehir o zaman faydasını görecek. Biz uzayda yaşamıyoruz. Sancaktepe Belediyesi kendi imkânlarıyla yaptığı onlarca hizmet var. Ben buradan Ataşehir’e katkı sunmak adına konuşuyorum.   Büyükşehir Belediyesi 1994 yılından 2019 yılına kadar gelmiş ve her tarafı metro ağlarıyla örmüş,  28 milyar borç olmuş, lastikler kabak, asansörler çalışmıyor diyorlar. Bugün 68 milyar borç olmuş, asansörler ve yürüyen merdivenler çalışmıyor, İEET lastikleri kabak olmuş birbirileriyle çarpışıyor, İstanbul  yaşamaz hale gelmiş, 3 yılda bitmiş bir İstanbul. Diğer taraftan demokrasiden bahsediliyor. Demokrasi AK Parti ile geldi. İnkarları ve kimlik inkarlarını düşünün, eğitim engellerini düşünün.

“HER SIKINTININ ÜSTESİNDEN GELEN BİR İKTİDAR VAR”

Yağcı şöyle devam etti: Bizde Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıyız. Güzel günlerde, zorlu günlerde yaşadık. Bugün her sıkıntının üstesinden gelen bir iktidar var. Enflasyonu ve faizi yüzde beşlere indiren bu iktidardır. Ülkeyi daha çok ileriye götürecek günleri göreceğiz.

“MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ OKULLARA SPOR TESİSLERİNİ YAPMAMIZ İZİN VERMEDİ”

AK Parti grup sözcüsü Naim Yağcı’nın Finans Merkezi ve kimlik inkarcılığı söylemlerine karşı söz alan CHP Meclis Üyesi ve Ataşehir Belediye Başkan yardımcısı Sadık Kayhan, bu arkadaşlar ya bilmiyorlar yada demagoji yaparak yanlış konuşuyorlar.   Bunlardan bir tanesi okullarla ilgili hiçbir şey yapmadılar eleştirisi. O dönemdeki Milli Eğitim Müdürü hala ulaşılabilecek bir kişi. Eğer vicdanı varsa arkadaşlarımız onu bulur sorarlarsa cevap alırlar. Ümraniye’den ve Üsküdar’dan gelen üç okula, kapalı spor salonu, yüzme havuzu ve basketbol sahası yapmak için bizzat kendim giderek Milli Eğitim Müdürü’yle görüştüm. O günkü Milli Eğitim Müdürü’nün bize söylediği söz şuydu: Bu talebinize karar verecek ben değilim İl Milli Eğitim’in karar vermesi gerekir. Gidip görüşeceğim ve size cevap vereceğim dedi. Aradan bir süre geçtikten sonra aradığımız müdür bize, şu an cevap veremiyoruz. Yani uzun lafın kısası Milli Eğitim Müdürlüğü o zaman okullara spor tesislerini yapmamız için bir anlamda izin vermemiş oldu.

“VALİLİK KURDUĞU KOMİSYON BURANIN ATAŞEHİR ’DE OLDUĞUNA KARAR VERDİ”

Diğer taraftan arkadaşımız diyor ki; Finans Merkezi hiçbir zaman Ataşehir ’in olmadı.  Bakın tüm belgelere ulaşma şansınız var. Kanuna baktığınız zaman Barbaros Mahallesinin tamamı Ataşehir sınırları içerisinde kaldığını görürsünüz. Bura ile ilgili itirazımızı değerlendiren valilik kurduğu komisyon buranın Ataşehir ’de olduğuna karar verdi.  O kararı veren Vali yardımcısı başka yerde görevlendirildi. Daha sonra bakanlıktan iki teknik adam görevlendirdiler. Geldiler araştırdılar ve buranın Ataşehir’de kalmasına karar verdiler. Ondan sonra bir gece bir kanunla burayı Ataşehir’den alıp Ümraniye’ye bağladılar. Mademki Ataşehir sınırları içerisinde değil ise bir gecede torba kanunun içerisine böyle bir madde eklemenin anlamı neydi?

“CEM EVLERİ’NİN İBADETHANE OLMASI TEKLİFİ PARTİNİZ TARAFINDAN REDDEDİLDİ”

Diğer bir husus arkadaşımız diyor ki bizden önce din inkârı vardı. Çok kısa süre önce bu parlamentoda Cem Evleri ibadethane olsun diye kanun teklifi verildi ve reddedildi.   Kim tarafından reddedildi. Partiniz tarafından reddedildi.  Burası parlamento değil Ataşehir Meclisi ama gündeme getiriyorsunuz ama doğruları söylemiyorsunuz.

Başkan Kudret Arslan Kifayet’i Müzakere diyerek ikinci maddeyi isim okuyarak oyladı. Yapılan oylamada CHP ve İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul’un olumlu oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi. AK Parti ve MHP Meclis Üyesi Hakan Arıkaya olumsuz oy kullandılar.

Gündemde görüşülecek başka madde kalmadığından  1. Başkan Vekili Kudret Arslan 06.06. 2022 Pazartesi günü saat 15.00 da toplanmak üzere oturumu kapattı.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ataşehir'de anaokulu öğrencilerine trafik eğitimiÖnceki Haber

Ataşehir'de anaokulu öğrencilerine trafi...

Kırım ailesinin mutlu günüSonraki Haber

Kırım ailesinin mutlu günü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar