Deniz Gezmiş’in ismi parktan söküldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Deniz Gezmiş’in ismi parktan söküldü
2010 yılında tamamlanarak Ataşehir Belediye meclis kararıyla Deniz Gezmiş ismi verilen Mustafa Kemal Mahallesinde ki parktan İstanbul Valiliğin talimatıyla Deniz Gezmiş ismi söküldü

Valiliğin aldığı kararı bir gecede operasyonuyla yerine getiren Ataşehir Belediye yetkililerine tepki gösteren mahalle halkı, 10 yıldır halkla özdeşleşen bu ismin 10 yıl sonra sökülmesine anlam veremediklerini dile getirerek en azından mahalle muhtarı veya mahalle halkının bilgilendirilmesi gerekirdi diyerek sitem ettiler.

10 yıldır ismin asılı durmasına sessiz kalanlar Parkın “Ataşehir Deniz Gezmiş Deprem Parkı “olarak Büyükşehir’e geçmesinden ve açılışının yapılmasından sonra böyle bir kararın alınması çeşitli yorumlara neden oldu.

Deniz gezmiş isminin sökülmesinden sonra mahalle halkının konu ile ilgili olarak tepkisini yoğun şekilde dile getirdiklerini söyleyen Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu ve Mustafa kemal Mahalle Muhtarı Ali Rıza Saraçoğlu gazetemize şu açıklamayı yaptılar.

 “DENİZ GEZMİŞ İSMİ BU MAHALLEYLE ÖZDEŞLEŞMİŞ”

 

Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu mahalleden çok tepki aldıklarını söyleyerek, öncelikle Deniz Gezmiş Parkı, Deniz Gezmiş ismi bu mahalleyle özdeşleşmiş, mahallenin tarihsel, kültürel ve sosyolojik yapısıyla örtüşen bir isim. Bu ismin bu şekilde kaldırılmaması ve tartışma konusu haline getirilmemesi gerekirdi. Deniz Gezmiş Türkiye’nin değeridir. Bu değere herkes gibi saygı gösterilmesi gerekmektedir diyerek konu ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “Deniz Gezmiş ismi bu parka 2010 yılında Ataşehir Belediye meclis kararıyla verilmiştir. Bu anlamda Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve ekibine teşekkür etmek gerekir. O isim o günden bugüne kadar bu parkta hiçbir sorun olmadan yaşadı yaşatıldı. Duruşu, siyası düşüncesi ne olursa olsun herkes tarafından beğenilmiş, kabul edilmiş ve tartışma konusu olan bir isim değildi. Bunun tartışma haline getirilmesi bile en azından bu toplumdaki birlik ve beraberliği bir anlamda sekteye uğratacak bir durumdur.  Bu konuda tüm yetkililerin bunu dikkate alması gerekir.”

 

 

“BİR ARADA YAŞAM ALIŞKANLIKLARIN ÖNEM ARZ ETTİĞİ DÖNEMDE BU HASSASİYETLERİN DİKKATE ALINMASI GEREKİR”

 

Tesadüfen parka gelince bu olayla karşılaştık. Böyle bir uygulama yapılmışsa bile önce mahalle halkının bilgilendirilmesi konusu milletin hassasiyeti açısından neden, niçin kimler tarafından bu işlem yapılmıştır diye açıklanması gerekirdi diyen Dolu; “ Bildiğimiz kadarıyla isim konulma süreci tam olarak tamamlanmadığı için Valilik tarafından yazılan bir yazı üzerine söküldüğüdür. Burası Ana arter olduğu için büyükşehir meclisinden daha sonrada Valilik onayı olması gerektiği, eksik işlemler yapıldı gerekçesiyle ismin kaldırılması Valilik tarafından verilen talimat doğrultusunda yapılmış bir işlemdir. Aslında bu durumlar var olan bürokrasi içinde çözülecek işler. Ama hayata dair bir müdahale yapıyorsanız, bu bir alandaki insanları ilgilendiriyorsa bu işlemler bürokrasi üzerinden yürür, çözüme kavuşturulur ve hassasiyetler dikkate alınarak hareket edilir.  Burada hassasiyetlerin dikkate alınmaması hele hele günümüzde daha çok gerekli olan birlik, beraberlik ve bir arada yaşam alışkanlıkların bu kadar önem arz ettiği dönemde bu hassasiyetlerin dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum” dedi.

 

 

“GEREKSİZ GERGİNLİĞİN YARATILMASINA, İNSANLARIN MAĞDUR EDİLMESİNE GEREK YOK”

 

Dolu; “Bu işlemler sürerken bu isim burada kalabilirdi ve süreç ne gerektiriyorsa ona göre hareket edilirdi. Bu konuda Ataşehir Belediye meclisinin geçmişte aldığı kararın arkasında duracağına inanıyorum. Yetkililerinde Deniz Gezmiş gibi topluma mal olmuş ve toplum tarafından kim olursa olsun yaşadığı, hayata bakış açısıyla benimsenmiş bir insanın toplumu ayrıştırıcı bir unsur olarak değil birleştirici bir unsur olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda yetkililerin hassas davranacağını, bundan sonraki süreci daha sağduyulu, daha aklıselim bir şekilde yöneteceklerini düşünüyorum.  Bunun böyle olması gerektiğini, zaten mahallenin ismin sökülmesinden bu yana mahallelinin gösterdiği tepkiyi de yaşıyoruz görüyoruz. Gereksiz gerginliğin yaratılmasına, insanların bu anlamda mağdur edilmesine gerek yok” diye konuştu.

 

Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı isim sökülmesi olayı ile ilgili gelen tepkileri gazetemiz aracılığıyla şöyle açıkladı.

 

 

“TOPLUMA MAL OLMUŞ BİR İSMİN ANİDEN SÖKÜLMESİ MAHALLEDEN YOĞUN BİR TEPKİ ALDI”

 

Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu’nun açıklamalarından sonra mahalle muhtarı olarak mahalleliden tepki aldığını söyleyen Muhtar Ali Rıza Saraçoğlu; “Topluma mal olmuş bir ismin aniden sökülmesi mahalleden yoğun bir tepki aldı. Ölmüş fakat insanların gönlünde yaşayan bir ismi kaldırmanın kime ne faydası var. Mahalle muhtarı olarak bu ismi söken şahısların beni bilgilendirmeleri gerekirdi ki bende bana gelip tepkisini dile getiren mahalle halkına ne olduğunu anlatabileyim. Ataşehir Belediyesi yetkilileri bir muhtar olarak bana bilgi vermeden bir gece apar topar söküp götürüyorlar. Kaldı ki bu isim topluma mal olmuş fikirleriyle, eylemleriyle topluma mal olmuş bir insandır” şeklinde konuştu.

 

 

“ İSMİNİ ORADAN KALDIRABİLİRSİNİZ AMA İNSANLARIN GÖNLÜNDEN SİLEMEZSİNİZ”

 

Saraçoğlu; “Ataşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürü ile isim sökme işini sordum.  O da Valilikten gelen yazılı talimat doğrultusunda bu ismi söktüklerini, ana arter olduğu için Büyükşehir Belediye meclisinden geçmesi gerektiğini, bunun için gerekli yazışmalar yapılacağını, sonuçlanınca alınacak karar doğrultusunda tekrar ismi takacaklarının bilgisini verdi.  Nasıl yapacaklarını bende bilemiyorum. Mahalle halkının tepkisi çok. Her kes bu olayı konuşuyor ve bana gelip bu ismin akıbetinin ne olacağını soruyorlar.  Sökme olayında özellikle Başkan yardımcısı Abdullah Der’ in ismi geçiyor. Kendisini aradım. Ben tatildeyim. Benim ne haberim var nede bir ilgim diye söyledi.  Benim merak ettiğim şu. Tabi ki valilikten gelen bir talimatın yerine getirilmesi zorunluluktur ama bir iki gün bekletip bizleri mahalleliyi bilgilendirseydiler daha iyi olmaz mıydı? Böyle durumlar güvenin sarsılmasına neden olur. Vatandaş haklı. Buradaki dereler ıslah olacak diye bir sene önce yıkılması kararı vardı hala yıkılmadı. Buna benzer gelen yazılı talimatlar olmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmıyor, kimse sorgulamıyor da bir isim sökme işi neden bu kadar aceleyle söküldü onu da anlamış değilim.  Fikirleriyle, birleştirici düşünceleriyle,  bağımsız Türkiye sloganıyla topluma mal olmuş bir kişi. İsmini oradan kaldırabilirsiniz ama insanların gönlünden silemezsiniz” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

Açıklamalarının sonunda Ataşehir Kent Konseyi Başkanı ve Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Saraçoğlu son olarak ortak bir temenni açıklamasını yaptılar.

 

 

“UMARIZ VALİLİK VE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ DE BU HASSASİYETİ GÖRÜR”

 

Turan Dolu ve Alirıza Saraçoğlu’nun detaylara girmeden önce yaptıkları ortak açıklama şöyle: “Umarız Büyükşehir Belediye meclisi bu konuyu dikkate alır, vicdanlarıyla hareket eder, bu toplumun kendine değer olarak gördüğü, benimsediği bir ismi sökerek onu kalplerden silemeyeceklerini bildikleri şeyi fiiliyatta uygulamaya bir inatlaşmaya dönüşerek geçirmezler. Toplumun hassasiyetini gözeterek karar vereceklerini umuyoruz. En azında böyle bir beklenti içerisindeyiz. Ak partili meclis üyelerinin de duyarlı ve vicdanlı davranmasını bekliyoruz.  Olumlu çıkmaması durumunda bunun mahalleye çok olumsuz yansıyacağını şimdiden belirtmek lazım çünkü biz birkaç gündür aldığımız tepkiler bunun ne derece hassas bir konu olduğunu görmüş durumdayız.  Umarız Valilik ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de bu hassasiyeti görür ve dikkate alırlar”

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kavuk Öztekin’den Çoruh’a geçtiÖnceki Haber

Kavuk Öztekin’den Çoruh’a geçti

Ataşehir Belediyesi’nden “Proje Pazarı” yarışmasıSonraki Haber

Ataşehir Belediyesi’nden “Proje Pazarı”...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar