Ataşehir Belediyesi’nin 2022 Mali Yılı Bütçesi 820 milyon

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ataşehir Belediyesi’nin 2022 Mali Yılı Bütçesi 820 milyon
Ataşehir Belediye Meclisi Ekim ayının son toplantısında 1.Başkan Vekili Kudret Arslan başkanlığında toplanarak Ataşehir Belediyesi’nin 2022 Mali Yılı Bütçe ve Performans programını görüştü. Görüşmeler sonucunda yapılan oylamada Ataşehir Belediyesi’nin 2022 Yılı Bütçesi 820 milyon TL olarak oyçokluğuyla kabul edildi

Ataşehir Belediyesi’nin 2022 Mali Yılı Bütçe ve Performans Programı, Belediye Meclis toplantısında görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi. Görüşmelerde AK Parti grubu muhalefet şerhi koyarken CHP grubu ile İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul olumlu yönde oy kullandılar.

Ataşehir Belediye Meclisi’nde 13 Ekim Çarşamba günü bütçe görüşmeleri kapsamında yapılan oylama sonuncunda,  AK Parti grubunun muhalefet şerhi koyduğu gelir-gider bütçesi CHP grubu ve İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul’un olumlu oylarıyla 820 milyon Türk Lirası olarak belirlendi.

Görüşmeler öncesi gruplar adına 20, şahıslar adına 10 dakika konuşma hakkı oybirliğiyle kabul edildi.

CHP grubu adına grup başkanı İlhami Yılmaz, AK Parti adına Fatih Kayacı partilerinin görüşlerini aktarırken, CHP meclis üyesi Birkan Birol Yıldız lehte, AK Parti meclis grup başkanı Av.M.Naim Yağcı aleyhte söz alarak görüşlerini ifade ettiler.

Ataşehir Belediyesi’nin 2022 Yılı Gelir-Gider Bütçesi ile ilgili meclisi bilgilendiren CHP Grup Başkanı İlhami Yılmaz şu açıklamaları yaptı.

“AMAÇLARIMIZI VE HEDEFLERİMİZİ BAZ ALARAK BİR BÜTÇE HAZIRLADIK”

CHP Grup başkanı olarak Meclise Bütçe ile ilgili sunumu yapan İlhami Yılmaz, Ataşehir Belediyesi’nin yaptığı ve yapacağı hizmetlere değinerek;  “Bütçemizi hazırlarken stratejik planımız doğrultusunda yapmamız gereken amaçlarımızı ve hedeflerimizi baz alarak çevreye duyarlı, şeffaf, dürüst, ilkeli yönetim modelimizle, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracak, kentin kültür yaşamını zenginleştirecek ve toplum düzeninin sürdürülebilirliğini sağlayacak kriterleri esas alarak belirledik. Çağdaş, demokratik ve gelişmiş bir toplum için kadınların her alanda güçlendirilmesi, desteklenmesi, eğitim, istihdam, sağlık ve hukuk gibi pek çok alanda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabilmesi için önemli çalışmalar da yapmaktayız” dedi.

Yılmaz, ilgili yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde çalışmalarımızı tamamlayarak hazırladığımız 2022 mali yılı bütçemizin,   2022 Mali Yılı Gelir Gider Bütçe kararnamesinin ilk üç maddesinde görüleceği üzere 820 milyon TL’ye bağlandığı ve bütçe denkliğinin de sağlandığı görülmektedir diyerek 2022 Yılı Bütçe Gider kalemlerini şöyle açıkladı:

“ÖNGÖRÜLEN GİDER 820.000.000 TL”

*Personel Giderleri :                                     92.890.317 TL

*Sosyal Güvenlik Devlet Primi için:         12.831.400 TL

*Mal ve Hizmet Alımları:                             486.921.085 TL

* Faiz Giderleri:                                                               7.500.000 TL

*Cari Transferler:                                           7.526.000 TL

*Sermaye giderleri:                                       158.183.198 TL

*Sermaye Transferlerine:                           3.290.000TL

Öngörülmeyen giderleri karşılamak           

İçin yedek ödenek olarak:                          50.858.000 TL’lik bir bütçe ödeneği ön görülmüştür.

Öngörülen toplam gider:                             820.000.000 TL’dir

“ÖNGÖRÜLEN GELİR 820.672.000 TL”

Yılmaz, 2022 Mali Yılı bütçesini gelir kısmını da şöyle özetledi:

*Vergi Gelirleri:                                                              415.802.000 TL

*Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri:             32.000.000 TL

*Alınan bağış, yardım ve özel gelirler:    2.000.000 TL

*Diğer Gelirlerden Alacaklar:                     248.870.000TL

*Sermaye Gelirleri:                                       122.000.000 TL 

Öngörülen Gelir:                                             820.672.000 TL

Yapılan tahsilatlardan ret ve iadeler tutarı ise 672.000 TL öngörülmüş olup Gelir-Gide Bütçe denkliği sağlanmıştır.

Yılmaz sunumun sonunda, bütçemizin Ataşehir halkına hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen başta komisyon üyesi arkadaşlarıma ve yüce meclis çatısı altında bulunan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum dileklerini iletti.

“2022 YILININ BALON BÜTÇESİ DE ŞİMDİDEN HAYIRLI UĞURLU OLSUN”

AK Parti Grubu adına Ataşehir Belediyesi 2022 Mali Yılı Bütçe ve Performans programı ile ilgili görüşlerini açıklayan Fatih Kayacı; Ataşehir Belediye Başkanı, belediyenin kurulduğu günden bugüne plansız yaptığı gider kalemleri kadar hayali gelir yazarak balon bütçelerle yıllarını geçirdi. Karşılığı olmayan gelirleri tamamlamak için ya borçlanıldı ya da Ataşehir’in değerleri olan Arsaları bir bir satıldı. 2022 Yılının Balon bütçesi de şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“BELEDİYE TARİHİNDE GERÇEKLEŞMEMİŞ BİR GELİR BÜTÇESİ OLUŞTURULMUŞTUR”

Neden balon bütçe olarak adlandırdığını söyleyen Fatih Kayacı eleştirilerine şöyle devam etti: “2021 Yılında 610 Milyon TL olarak yaptıkları bütçeyi 2022 yılında 820 Milyon TL’ye çıkarttılar. Geçen yıla oranla bu yıl bütçe 210 Milyon TL artırılmıştır. 820 Milyon TL harcanabilmesi için bir 820 Milyon TL’de gelirin olması gerekir. 2021 yılı 3. Çeyreğinde belediyeden aldığımız verilere göre yılsonu ortalama gelir 470 Milyon TL’de kalacaktır. Belediye tarihinde gerçekleşmemiş bir gelir bütçesi oluşturulmuştur. Buradan iki sonuç çıkmaktadır. Ya Belediye 2022 yılında 350 Milyon TL borçlandırılacak ya da Ataşehir’ in elinde kalan son arsaları da satılarak balon bütçenin açığı kapatılacaktır.

Bütçenin %75’ini Genel gider olarak harcayacaklarını planlanmışlar. Bu demek oluyor ki bütçenin 4/3’ünü personel giderine, kredi faizine, kredi taksitine ve kira gibi karşılığında kalıcı bir faydası olmayan günü birlik tüketime heba olacak. Devasa bu paralar ile Ataşehir halkına neler yapılırdı bir düşünün. Ödenen krediler, faizleri, kiralar derken karşılığında elden kocaman bir sıfır kalacaktır. Anlaşılan o ki kalıcı eserlere muhtaç Ataşehir halkı bu yılda bu hizmetten mahrum kalmaya devam edecektir. Geçen yıl 280 Milyon TL olan işçilik maliyetleri bu yıl 422 Milyon TL’ye çıkarılmıştır. Personel gideri neredeyse iki kat artmıştır. Sürdürülebilir bir istihdam politikası olmayan Belediye Başkanının hesapsız tercihlerinin ağır faturası bütçede kambur olarak karşımıza çıkmaktadır. Personel talebi kurumun ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan bir takım memnuniyetler göz önüne alınarak ayarlanmıştır.”

“MUHALEFET ŞERHİMİZ YAPILACAK HİZMETLERE IŞIK TUTMASI İÇİN HAZIRLANMIŞTIR”

Hazırlanan 2022 Yılı Bütçesi ve belediye hizmetleriyle ilgili eleştirilerini devam ettiren Fatih Kayacı; “Muhalefet şerhimiz belediyenin yapmış ve yapacağı işlemlere ışık tutması hazırlanmıştır. Bu vesile ile 2022 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçenin hazırlanmasında Emeği geçen herkese teşekkür eder, Ataşehir’e hayırlı olmasını temenni ederim” şeklinde ifade etti.

Grup konuşmaları sonucunda lehte CHP Meclis Üyesi Birol Birkan Yıldız söz alarak yapılan eleştirilerin haksız eleştiriler olduğunu vurgulayarak Ataşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi.

Aleyhte söz alan AK Parti Grup Başkanı Av.M.Naim Yağcı, Ataşehir Belediye Başkanı’nın verdiği sözleri tutmadığını söyleyerek bu konuda sorduğu soruların yanıtlamasını istedi.

İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul, yapılan hizmetlerden dolayı Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ’ye teşekkür etti.

“AKPARTİ GEÇMİŞTE İMAR KONUSUNDA ATAŞEHİR’İ CEZALANDIRDI”

Konuşmaların sonunda eleştirilere cevap veren Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, yapılan eleştirilerin haksız eleştiri olduğunu, AK Parti Büyükşehir de iktidar iken İmar konusunda Ataşehir’i cezalandırdığını söyledi.

“BUGÜNKÜ ŞARTLARADA MAAŞIN 10 TL OLMASI GEREKİR”

İlgezdi, işsizlik bu kadar kronikleşmişken ben insanları aç bırakmam. Emekli olan her kişinin yerine yeni işçi alacağım. AK partili belediyeler 3 bin ben 5 bin veriyorum.  Aslında insanca yaşanması için bugünkü şartlarda 10 bin TL alınması gerekir diyerek personel giderlerinin fazla olmasından kimsenin şikâyetçi olmamasını özellikle vurguladı.

“ATAŞEHİR BUGÜN BİR VİZYONA KAVUŞMUŞSA, MARKA OLMUŞSA, BÜYÜK EMEKLERİMİZ VAR”

Kabul edilen bütçenin hayırlı olmasını dileyen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Ataşehir Belediyesi olarak önce Ataşehir ve Ataşehirli diye çıktığımız bu yolda geleneklerimizden ödün vermeden, çağın gereksinimlerini de yakalayacak projeler üretmek her zaman önceliğimiz oldu. Ataşehir eğer bugün bir vizyona kavuşmuşsa, marka olmuşsa, herkesin yaşamak istediği bir yer olmuşsa bunda büyük emeklerimiz var” dedi.

 

“HİJYEN, TEMİZLİK, SOSYAL DESTEK, DENETLEME ALANLARINDA YENİ ÇÖZÜMLER ÜRETTİK”

2021 yılının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 salgını nedeniyle hayli zor geçtiğini söyleyen İlgezdi, “Bizler de hem ilçe halkımızın sağlığını korumak hem de bu zorlu sürece katkı sağlamak için; hijyen, temizlik, sosyal destek, denetleme alanlarında yeni çözümler ürettik. Salgının başladığı ilk günlerden itibaren sosyal destek şemsiyesi altındaki vatandaşlarımız için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

“BORÇ OLMADAN YATIRIM YAPMA ŞANSINIZ OLMAZ”

Ataşehir Belediyesinin borcu ile ilgili yapılan eleştirilere de Battal İlgezdi; “Belediyenin borcu var. Borç olmadan yatırım yapma şansınız olmaz Hizmet veremezsiniz.  Diğer komşu ilçelere bakın hepsinin 700- 800 milyon TL borcu vardır. Belediyemizin gerçek borcu, müteahhit ve bankalara olmak üzere 200 milyon TL’dir. Diğer borçlar devlete olan borçlardır. AK partili belediyelere hükümetin ve geçmişte AK Parti Büyükşehir ve çeşitli vakıfların verdikleri desteğe rağmen borcundan dolayı bir belediye 30 taşınmazı devlete devretmiştir” ifadelerini kullandı.

Bütçe üzerinde yapılan görüşmelerin tamamlanmasından sonra yapılan oylamada AK Parti grubunun ret oyuna karşılık CHP grubu ile İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul’un olumlu oylarıyla oyçokluğuyla 2022 Yılı Bütçesi kabul edildi.

“PERFORMANS PROGRAMI’NIN HAZIRLANMASINDA EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM”

2022 Yılı Bütçesi’nin kabul edilmesinden sonra teşekkür için tekrar kürsüye gelen Başkan Battal İlgezdi, “Mali disiplin çerçevesinde tüm birimlerimizin hedeflerine göre 2022 yılı mali bütçemizi 820 milyon Türk Lirası olarak belirledik. Performans Programı’nın hazırlanmasında büyük emek gösteren; çalışma arkadaşlarıma, meclis üyelerimize, sivil toplum kuruluşlarına, akademik odalara, kamu kurum ve kuruluşlarına, muhtarlarımıza ve en değerlisi istek, öneri ve eleştirilerini çeşitli yollarla bize ileten değerli Ataşehirlilere katkılarından dolayı teşekkür ederim” dedi.

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Yerlikaya İstanbul'daki aşılama oranlarını açıkladıÖnceki Haber

Vali Yerlikaya İstanbul'daki aşılama ora...

Marmara için şiddetli sağanak uyarısıSonraki Haber

Marmara için şiddetli sağanak uyarısı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar