Ataşehir Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesi 610 milyon

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ataşehir Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesi 610 milyon
Ataşehir Belediyesi 2020 Mali Yılı Performans Programı ve 2021 Mali Yılı ile izleyen iki yılın Gelir-Gider Bütçesi yapılan görüşme sonrası Ataşehir Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesi, 610 milyon TL olarak mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

1.Başkan Vekili Sevgi Uluğ başkanlığında toplanan Ataşehir Belediyesi Meclisi Ekim ayı toplantılarının ikinci birleşiminde, 2021 yılı performans programı uygulaması ve bütçesi görüşülerek karara bağlandı. Buna göre belediyenin 2021 yılı bütçesi, 610 milyon lira olarak oy çokluğuyla kabul edildi.

Bütçe görüşmelerine geçmeden önce gündemde bulunan 1-2-4-8 ve 9’uncu maddeler oybirliğiyle,3-5-6-7-10-11-12’inci maddeler oy çokluğuyla komisyonlardan geldiği şekliyle kabul edildi.

Bütçe görüşmesi için CHP Grup Başkanı İlhami Yılmaz’ın gruplar adına 15, kişiler adına 5 dakikalık konuşma süresi oybirliği ile kabul edildi.

“BÜTÇEMİZ DENK BÜTÇEDİR”

2021 Mali Yılı ve izleyen 2022-2023 yıllarına ilişkin bütçe tahminleri ile belediyenin stratejik planı ile performans programı teklifi üzerine meclise bilgi sunmak üzere söz alan CHP Grup Başkanı İlhami Yılmaz, yapılan çalışmalar sonucunda 2021 Mali Yılı Gelir-Gider bütçe hedeflerimiz 610 milyon TL’ye bağlandığı ve denk bütçe olarak oluştuğu, bütçe kararnamesinin ilk üç maddesine baktığımızda görmemiz mümkündür. Yaptığımız tüm hizmetlerimiz vatandaşlarımızın sağlığı, huzuru ve refahı için yaptıklarını bundan sonrada aynı inançla devam edeceklerini belirterek; “2021 Mali Yılı bütçemizin gelir-gider kısmı 610 milyon TL olarak öngörülmüştür.  Bütçemizin gider kısmında oluşan ödeneklerle gelir kısmında yer alan gelir hedeflerinde denklik sağlanmıştır. Yani bütçemiz denk bütçedir” dedi.

“BÜTÇE GİDERİNİN 14,5 TL’LİK KISMI PERSONELE”

İlhami Yılmaz 2021 mali Yılı bütçemizin gider kalemleri açılımına bakıldığında; “Personel giderleri için 88.330.000 TL, Mali ve Hizmet Alımı Giderleri için 368.652.00TL, Faiz Giderleri için 12.500.000 TL ödenek öngörüldüğü, Cari Transfer için 8.200.000 TL, Sermaye Giderleri için 98.618.000 TL, Sermaye transferleri için 2.700.000 TL ödenek ayrıldığı ve yedek ödeneklerle ilgili olarak 31.000.000 TL’lik ödenek hedeflendiğini kitapçığımızın ilgili bölümlerinde görebilmekteyiz. 2021 Mali yılı için  Genel Kamu Hizmetlerine, Kamu Düzeni ve Güvenlik Hizmetlerine İskan ve Toplum Refahı Hizmetlerine, Sağlık Hizmetlerine, Eğitim Hizmetlerine, Sosyal Güvenlik ve Sosyal yardım Hizmetlerine 568.200.000TL’lik ödenek öngörülmüştür. Bütçemizin kalemlerini toplam bütçeye oranladığımızda her 100 TL’lik bütçe giderinin 14,5 TL’si Personel giderine, 60,4 TL’si Mal ve Hizmet Alımı giderine, 16 TL’si sermaye giderlerine ayrılmıştır. ” şeklinde ifade etti.

“610.000.000 TL’LİK BÜTÇE TAHSİLATI YAPILMASI ÖNGÖRÜLMÜŞTÜR”

Bütçe Gelir kısmının 6 ana başlık altında toplandığını söyleyen Yılmaz; “ Bu gelir kalemleri; Vergi gelirleri, Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri, Alınan bağış ve Yardımlar ile Özel gelirler, Diğer Gelirlerden alacaklar ve Sermaye gelirleri olarak tasnif edilmiştir.

*Vergi Gelirleri Mülkiyet üzerinden alınan vergiler, Dahilde alınan mal ve hizmet vergileri ile harçlar olmak üzere 248.322.000 TL tahmin edilmiştir.

*Teşebbüs ve Mülkiyet gelirleri başlığı altında Mal ve Hizmet satış gelirleri ve kira gelirleri olmak üzere 30.250.000TL tahmin edilmiştir.

*Alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler 2.000.000 TL öngörülmüştür.

*Diğer gelirlerden alacaklar 188.917.000 TL olarak hedeflenmiştir.

*Sermaye gelirleri 141.000.000 TL olarak tahmin edilmiştir.

* Red ve iadeler (-489.000) TL dir.

Toplamda yukarıda bahsettiğimiz üzere 610.000.000 TL’lik Bütçe tahsilatı yapılması öngörülmüştür” diye konuştu.

Yılmaz konuşmasının sonunda; “Bu çalışmalarda emeği geçen başta komisyon üyesi arkadaşlarıma ve yüce meclisin çatısı altında bulunan herkese teşekkür ediyorum. Bütçemizin Ataşehir Halkı yararına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

AK Parti Grubu adına söz alan meclis üyesi Fatih Kayacı bütçe ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi.

BİRÇOK VAATLERİN GÖRSEL AMAÇLI AJANS ÇALIŞMALARINDAN İBARET OLDUĞUNU ANLIYORUZ”

Fatih Kayacı; Ataşehir Belediyesi’nin 2021 yılı Performans Programı ve 2021 yılı Bütçesi de bu bağlamda değerlendirilmiştir. Ataşehir Belediyesinin 2021 yılı performans Programı ve 2021 yılı bütçesini biraz önce dinledik. Sosyal tesislerinden Spor tesislerinden mahrum bir Ataşehir’in 17 Mahallesine hangi kalıcı eserler yapılacak. Stratejik Plan ve Güncellenen Stratejik Planlar uzun vadeli ve Belediye Başkanlarının vaatlerini ve yapacaklarının göstergesidir. 5 Yıllık yapılan planlar revize ediliyor, Söylenen vaatler ile Planı karşılaştırdığımızda birçok vaatlerin görsel amaçlı ajans çalışmalarından ibaret olduğunu anlıyoruz.  Son 7 yılın toplam bütçesi 2.963.000.000,00 TL ve gider gerçekleşmesi: 2.265.381.554,22 TL’dir. Bu bütçeler birçok ilin bütçesinden bile fazladır. Son 7 yıla baktığımızda bu boyutta ve büyüklükteki bir bütçenin Ataşehir’e ve Ataşehir halkına ne kadar faydası olmuştur sizlerin takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.

“ATAŞEHİR HALKININ GELECEĞİNİ ISRARCI BİR TUTUMLA SATMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Kayacı eleştirilerine şöyle devam etti: “Bütçelenen rakamlar ile son 10 yılda halen daha varlığından bahsetmediğimiz;  Spor Kompleksleri, Buz Pistleri, Panoramalar, Opera, Kongre ve Fuar Merkezleri, Uzay Evleri, Kent Meydanları gibi yapılmayan vatandaşın mahrum kaldığı vaat edilipte yapılmayan onlarca tesis.  Ataşehir ’den ayrılmak istemeyeceksiniz, Parlayan Yıldız Ataşehir sloganları ile Ataşehir’i yönetenlerin, İstanbul’un en büyük Gölet manzaralı 2500 kişilik Opera Salonu, Nikah Salonları, 8.000 m2 Açılır Kapanır Spor Kompleksleri, Ataşehir ’de sağlıklı yaşam sloganı ile 9.500 m2 Sağlık Merkezi, “Can Dostum Hayvan Barınağı” (Geçen senelerde Büyükşehir Belediyesi Sorumlu tutuluyordu), Yüzme Havuzları bu ve bunun gibi birçok vaat. Bu vaatlerin karşısında neler yapıldı Ataşehir’e. Sürekli Arsa Satışı yapılmaya devam ediliyor. Bırakın yeni tesislerin yapılmasını, acaba bu satışlar sonucunda vaat edilen projelere yapılacak arsa kalacak mı? 610 Milyon TL olarak yapılan bütçenin %24’ünü Taşınmaz Satış Gelirlerinden oluşturulmuş. Bütçenin 141.000.000,00 TL ile ¼ ‘ü Arsa ve Gayrimenkul satışları ile denkleştirilmiş. Ataşehir Belediyesi Ataşehir Halkının geleceğini istikrarlı ve ısrarcı bir tutumla satmaya devam etmektedir.”

“HİZMET VEREN BELEDİYENİN MUHTARLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ'NDE 43 KİŞİ ÇALIŞIYOR”

 

Fatih Kayacı; “30.09.2020 tarihi itibariyle 3. Çeyrekte Ataşehir Belediyesinin borcu yaklaşık 415.000.00 TL gibi dev bir rakama ulaşmıştır. Ataşehir Belediyesi 610.000.000,00 TL’lik bir bütçe ile 17 mahalleye 2021 yılında hangi yatırımları yapacağını net bir şekilde belirtmediğini dile getiren Kayacı; “Belediye yetkililerinin verdiği 2020/Ekim verilene göre 2709 Personel Çalıştıran Ataşehir Belediyesine bağlı Müdürlüklerin Personel sayılarına baktığımızda İşletme ve İştirakler Müdürlüğünün 2206 Personelle birinci sırada olduğunu, onu 141 Personelle İnsan Kaynakları, 83 personelle ise Zabıta müdürlüğünün takip ettiğini görüyoruz. 17 Mahallesi bulunan Ataşehir’in Muhtarlıklara sadece 1 yardımcı personel gönderdiğini biliyoruz. Fakat, Belediye müdürlüklerinden aldığımız bilgiye göre Muhtarlık İşleri Müdürlüğünde toplam çalışan sayısı 43’tür. Büyük çoğunluğu teknik personel olan İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde 27 Kişi, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünde 17 kişi ile hizmet veren belediyenin nasıl oluyor da sadece Muhtarlık işleri müdürlüğünde 43 kişi çalışıyor. Ayrıca bazı muhtarlıklarda çalışan personel belediye tarafından pandemi gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İŞ-KUR işsizlik ödeneğinden faydalandırılarak belediye tarafından maaşları ve sigortaları ödenmediği duyumunu almaktayız. Bazı Muhtarlıkların çalışan personellerin maaşlarının tam ödenip bazı muhtarlık personellerinin maaşlarını hiç ödememek neye göre ve hangi standartlara göre yapılmaktadır. Muhtarlarımızın ve mağdur olan personellerimizin mağduriyetleri bir an evvel acilen giderilmelidir” dedi.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDER, ATAŞEHİR’E HAYIRLI OLMASINI DİLERİM”

Kayacı konuşmasının sonunda; “Muhalefet şerhimiz belediyenin yapmış ve yapacağı işlemlere ışık tutması için hazırlanmış ve yukarıdaki konuları ele almıştır. Yaptığımız işlem yüzeysel ve sınırlı olmuştur. Muhalefet şerhimiz bu çerçevede değerlendirilmelidir. Bu vesile ile 2021 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçenin hazırlanmasında Emeği geçen herkese teşekkür eder, Ataşehir’e hayırlı olmasını dilerim” temennilerinde bulundu.

Bütçenin lehinde CHP Meclis Üyesi Birkan Yıldız, aleyhte ise AK Parti Grup Başkanı Av. M. Naim Yağcı’nın konuşmalarından sonra bütçe üzerindeki eleştirilere cevap vermek üzere kürsüye gelen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, kabul edilen bütçenin Ataşehir’e hayırlı olmasını dileyerek, ilçedeki imar çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

İlgezdi;  “Mustafa Kemal ve Aşık Veysel mahallerimizin imar planlarındaki emsal değerlerinde haksız bir durum var. Çevre mahallelere 2.5 emsal verilirken, bu iki mahalleye 1.66 ve 1.40 olarak değerler verildi. Böyle adalet olmaz. Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde şu an uygulama imar planları başladı. İçerenköy ve Küçükbakkalköy imar planları mahkeme kararıyla iptal edildi. Şu an kurum görüşleri alınıyor. Çok kısa sürede, plan değişikliğine uğramadan Meclis’e geleceğini düşünüyorum. Kayışdağı ve İnönü imar planları İBB’nin kasım ayında gerçekleştireceği meclis toplantısına gelmesini bekliyoruz. Örnek, Esatpaşa ve Fetih mahallerinde imar sıkıntısı yok. Yeni Çamlıca ile ilgili çalışmalar devam ediyor, önce tapu ve mülkiyet sorunu çözülecek ardından İBB Meclisi’ne gönderilecek ve onay alınacak. Tahmin ediyorum 6 ay sonra bölgedeki 3 mahallemizde imar planı çalışmalarına başlayacağız” dedi.      

İlgezdi, Ferhatpaşa Mahallesi’ne yapılacak hayvan barınağı projesinin de çok kısa sürede başlanılacağını müjdeledi.

 

 

 


 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ataşehir'de çocuk parkında erkek cesedi bulunduÖnceki Haber

Ataşehir'de çocuk parkında erkek cesedi...

Başkan İlgezdi; “Bugün seçim olsa yüzde 60 oy alırız”Sonraki Haber

Başkan İlgezdi; “Bugün seçim olsa yüzde...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar