İSKİ'den “22 Mart Dünya Su Günü” açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İSKİ'den “22 Mart Dünya Su Günü” açıklaması
İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı.

İSKİ’den gönderilen basın bülteni şöyle:  

“SU, ŞÜPHESİZ TÜM CANLILAR İÇİN YAŞAM KAYNAĞI"

Varlığında pek farkında olmasak da, yokluğunda gerçek değerini kavradığımız vazgeçilmez bir değerimiz.

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık neticesinde, su kaynaklarımız giderek azalıyor.

Bugün dünyanın yüzde 70’i su olmasına rağmen, bunun sadece yüzde 3’ü tatlı su. Ulaşabildiğimiz tatlı suyun oranı ise maalesef yüzde 1.

DÜNYA GENELİNDEKİ TABLO BU ŞEKİLDE

Maalesef ülkemiz de su zengini bir ülke değil! Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı giderek azalıyor. Bu rakam, 2000 yılında 1.652 metreküp iken, 2009 yılında 1.544 metreküpe, 2020 yılında ise 1.346 metreküpe geriledi.

TÜİK’in 2030 yılı için 100 milyonluk nüfus tahmini gerçekleşirse, kişi başına düşen su miktarı 1.120 metreküpe düşecek.

Biz de İSKİ olarak böyle bir tabloda İstanbul’un kentsel su yönetimini gerçekleştiriyor, şehrimizdeki suyun nabzını tutuyoruz.

10 baraj ve 3 regülatörümüzden aldığımız ham suları, 22 içme suyu arıtma tesisimizde titizlikle arıtıyoruz.

23 bin kilometrelik içme suyu hattımızla, günde ortalama 3 milyon metreküp içilebilir kalitede içme suyunu, İstanbullulara kesintisiz ulaştırıyoruz.

İSTANBUL’DA, HAYATIN HEMEN HER ALANINA SU VERİYORUZ!

İSKİ, şehrin ihtiyaçlarını karşılamak adına, yılda 1 milyar metreküpün üzerinde içme suyu üretiyor. Dünyada bu miktarda suyun üretildiği çok az kent var.

Bugün İstanbul’un barajlarının toplam biriktirme hacmi 868 milyon metreküp, baraj ve regülatörlerin yıllık verimleri ise 1 milyar 660 milyon metreküp. Şehre verilen su miktarı ise yıllık bazda 1 milyar metreküpü aşıyor. Türkiye’deki içme suyunun yaklaşık yüzde 20’si İstanbul’da tüketiliyor.

Böylesi bir tabloda, İSKİ olarak gerekli planlamaları yapıyor, yatırımları ise hızla hayata geçiriyoruz.

İSKİ olarak 2053 yılını esas alan İçme suyu ve Atık su Master Planı'nı hazırlıyoruz.

İnşa ettiğimiz içme suyu tünelleri ile su dağıtımında meydana gelebilecek riskleri ortadan kaldırıyoruz.

Kısa zaman önce tamamladığımız Ömerli Emirli 2. Kademe İçme suyu Arıtma Tesisi, yapımına devam ettiğimiz Terkos, Taşoluk ve Şile içme suyu arıtma tesisleri ile planladığımız Cumhuriyet İçme suyu Arıtma Tesisi’yle gelecekte su arzında meydana gelebilecek sorunları, bugünden çözmeye çalışıyoruz.

İstanbul’un su kaynaklarını arttırmak amacıyla Melen Sistemi’ne yeni bir pompa grubu ilave ediyoruz.

Her bir damla suyun önemini bilerek, İstanbul’da kayıp-kaçak oranını düşürecek çalışmaları hızla yürütüyoruz. 2019 yılında yüzde 22,31 olan kayıp-kaçak oranını, 2021 yılında yüzde 20,52’ye düşürdük. Bu rakamı daha da aşağı çekmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İleri biyolojik atık su arıtma tesislerimizden arıttığımız atık suları, yeniden arıtarak son dezenfeksiyon işleminden geçiriyor ve geri dönüşüm suyu elde ediyoruz. Bu suları daha sonra park ve bahçe sulaması ile sanayide kullanıyoruz.

Tabii ki bizlerin çalışmalarının yanında İstanbulluların da suyu tasarruflu ve verimli kullanması büyük önem arz ediyor. Tasarrufla hem suyumuzu korumuş hem de aile bütçesine katkı sağlamış oluruz.

Hemen herkesin kendi su kullanım alışkanlıklarına göre tasarruf tedbirleri olabilir. Ancak genel-geçer denebilecek bazı hususlara da dikkat çekmek istiyorum.

Kişisel temizlik esnasında musluklar açık bırakılmamalı. Örneğin ellerimizi yıkarken, sabunlama esnasında musluğu kapatmaz isek, sarf edilen suyun sadece yüzde 25’ini ellerimizi yıkamak için kullanmış oluruz.

Çamaşır ve bulaşık makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalı.

Damlatan musluklar ve klozetler tamir ettirilmeli.

Meyve ve sebzeler, akan suda değil bir kap içerisinde yıkanmalı.

Muslukların basınçları, lavaboların altında bulunan vanalar yardımıyla düşürülmeli.

Bunlarla birlikte, kullandığımız her şeyin üretiminde su kullanıldığından, hayatın her alanında su tasarrufu yapabiliriz. Evet, su ayak izinden söz ediyorum. Su  ayak izi, kısaca, bir ürünün üretimi için kullanılan su miktarını ifade ediyor. Örneğin 200 gram kırmızı et için 3 bin 100 litre su kullanılıyor. Pamuklu bir t-shirt için ise bu rakam 2 bin 720 litre olarak ölçülüyor. Dolayısı ile her şeyin üretiminde su kullanıyoruz. Gereksiz kullandığımız bir A4 kâğıdı ile 10 litre suyu israf etmiş oluyoruz.

Son olarak değerli İstanbullulara şunu da ifade etmek istiyorum. İSKİ olarak İstanbul’a sağladığımız suyu, kaynağında koruyor, titizlikle arıtıyor ve evlerinize gereken tedbirleri alarak ulaştırıyoruz.

İSKİ’nin İstanbul’a sağladığı içme suyunun kalitesi, Sağlık Bakanlığı’nın "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik" kriterlerine ve uluslararası standartlara her zaman uygun. Bu bağlamda, binaların iç tesisatlarında eski kurşun boru kullanılmıyor ise ve varsa bina depoları 6 ayda bir temizleniyor ise, İstanbul’a verdiğimiz su, içme ve kullanma amacıyla güvenle tüketilebilir. Aylık Su Kalite Raporlarımıza da kurumsal internet sitemizden kolayca ulaşılabilir.

Bu duygu ve düşüncelerle, İSKİ ailesi olarak herkesin 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutluyor, bu günün su kullanma bilincinin yaygınlaşmasına vesile olmasını temenni ediyorum.”

Raif MERMUTLU
İSKİ Genel Müdürü

 

KAYNAK: İSKİ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ataşehir, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni ve Şehitlerini unutmadı!Önceki Haber

Ataşehir, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni ve...

Marmara Güvercin Federasyonu Güvercin Yarışı Kupa Töreni GerçekleştiSonraki Haber

Marmara Güvercin Federasyonu Güvercin Ya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar