İmar İskân Bloklarında sular durulmuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İmar İskân Bloklarında sular durulmuyor
Yıllardır devam eden dönüşüm sorunu sonucunda TOKİ tarafından başlatılan kentsel dönüşüm sonucunda hak sahipleri olarak haksızlığa uğradıklarını, yetkililerin kendilerine herhangi bir açıklama yapmaması belirsizliğin devam ettiğini söyleyen İmar İskan bir kısım hak sahibi yaptıkları basın açıklamasında sorunlarını ve isteklerini yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdiler.

“USULSÜZ OLARAK MÜLKİYET HAKKIMIZ İHLAL EDİLMEKTEDİR”

Devletten fazla bir şey istemediklerini, devletin kendisine yaptığının aynısını ayırım yapmadan bizlere yapmasını istiyoruz diyerek adına yapılan basın açıklamasında; “TOKİ tarafından gecekondu önleme bölgesi ve kentsel dönüşüm proje alanı olarak geçmekte olup, taşınmaz maliki olduğumuz bu bölgede bu güne kadar TOKİ ‘nin bölgeye kurduğu hizmet birimi çalışanları tarafından tapu maliklerine resmi tebligatlar yapılmayarak sadece telefonla aranarak imza atmazsanız tapularınızı devlet elinizden alacak şeklinde korku iklimi yaratılarak sayısı 600-700 civarında tapu malikine muvafakatname imzalatılmış ve tapu devri alınmıştır. Bu şekilde bu belgeleri ilk imzalayanlara 98 metrekare verilmiş, akabinde tapu malikleri aranarak 70 metrekare ve 135 bin TL’ye imza atmaları aksi takdirde devlet eliyle kamulaştırma yada düşük bedelle tapularının elinden alınacağı belirtilerek onlarca tapu maliki de imza atmak zorunda bırakılmıştır.  Bu şekilde imza atıp taşınmazları tahliye eden vatandaşlar taşınma ücreti ve kira yardımı ödeneceği söylenerek mağdur edilmiş ve ortada bırakılmıştır. Hakkımız üzerinden bahsi geçen yasalardaki usul ve esaslar çiğnenerek ve kentsel dönüşümde en son yapılması gereken muvafakatname ve tapu devri en başa alınarak usulsüz olarak mülkiyet hakkımız ihlal edilmektedir ” denildi.

“AMACINA UYGUN OLARAK YAPILACAK HER PROJEYE ONAY VERİRİZ”

Kentsel dönüşüme asla karşı olmadıklarını dile getirilen basın açıklamasında bölge taşınmaz malikleri olarak taleplerimiz başlığı altında şu açıklama yapıldı.

*Bölgenin 775 sayılı gece kondu önleme yasası ve bu yasa kapsamı ile ilgisi kalmadığından bölgenin bu yasa kapsamından çıkartılması,

*Devlet şayet 775 sayılı yasa kapsamından bölgeyi çıkartmayacaksa mülkiyeti maliklere ait olan bu alanda kentsel dönüşüm yasası ve buna ilişkin düzenlemede belirtilen sıralamalara uyularak çalışma ve işlem yapılması, proje, teknik şartname, yapılacak proje detaylı belirlenerek, taşınmaz malikleri ile bu hususta sözleşme imzalanması ve akabinde muvafakatname ve tapu devri işlemlerinin yapılması,

*Bölgede vatandaşa sosyal konut, TOKİ ya da müteahhitte ayrı proje ayrımı yapılmaksızın yapılacak projenin detaylarının ortaya konarak vatandaşlarla paylaşılması ve mülkiyet hakkımızı ve bölgenin değerine yakışacak şekilde taşınmaz maliklerine yapılacak projeden daire verilmesidir.

Bu taleplerimiz son derece doğal ve mülkiyet hakkımıza uygun talepler olup, kentsel dönüşüme evet dediğimizi, vatandaşın mülkiyet hakkı üzerinden vatandaşın mülkiyet hakkının hiç edilerek 3.şahıslara yarayacak şekilde rantsal dönüşüme karşı olduğumuzu, mülkiyet hakkımız üzerinden sosyal devlet ve hukuk devleti ilkelerine uygun olarak, kentsel dönüşüm ve diğer yasal düzenlemelerin ruhuna ve amacına uygun olarak hazırlanacak ve yapılacak her projeye onay vereceğimizi, aksi takdirde hukuksal olarak bütün yasal yolları kullanacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, CHP eski İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ve yönetimi, CHP Ataşehir Kadın Kolları Başkanı Seval Düzenli ve yönetimi yapılan basın açıklamasına destek için TOKİ Konut İdaresi Başkanlığı İrtibat Bürosuna önüne geldiler.

Basın açıklamasından sonra milletvekilleri İrtibat Bürosu yetkilileriyle görüşmek üzere kısa bir süre ayrıldılar.

Yapılan görüşmeler sonunda Onursal Adıgüzel, Gürsel Tekin, Celal yalçın TOKİ mağdurlarının yanında olduklarını dile getirerek devletin görevi vatandaşını mağdur etmek değil, sorununu çözmektir diyerek konunun takipçisi olacaklarını dile getirdiler.

Görüşmelerle ilgili detayları hak sahipleriyle paylaşan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, TOKİ yetkilileri ve Çevre bakanı Sayın Murat Kurum’la görüştüğünü söyleyerek böyle bir haksızlığa meydan, 3+1 daire alamayanlara da 2+1 daire ve aradaki farkı da ödeyeceklerini söyledi.  İrtibat bürosu yetkilileriyle görüşmeden önce buradaki hak sahiplerinin bana söylediği haciz olanlar var, hisseli olanlar var o konuda idare herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor. Buradaki yetkililerle görüştüğümüz de diyorlar ki; yeter ki vatandaş elektrik, su, doğalgaz borcu olmadığına dair makbuzu getirsin, sözleşmesini yapsın diyorlar. Yani burada vatandaşın mağdur olabilecek bir durum yaratmayacaklarını söylüyorlar. Bu anlamda bize iletilen bilgiler bu. Bizler yine sizlerin yanınızdayız. Sorunun bu şekilde çözüleceğini diliyor ve umuyorum.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ’de sorunlar ilgili olarak şunu söyledi. Yıllardır burada bir mücadele var. Bura ile ilgili TOKİ ile yaptığımız bir protokol var. Bu protokolde 3+1 lüks daire olması kaydıyla vatandaşa teslimi yapılır. Protokolün özü budur. Ama ne hikmetse Ataşehir Belediyesi devre dışı bırakıldı.  Yaptıkları projede büyük bir adaletsizlik var. Vekillerim detaylarını açıkladı. Bende Sayın Bakanımızdan randevu aldım. Burada dâhil olmak üzere Ataşehir ’in diğer sorunlarını kendisiyle detaylı konuşacağız. Vekillerimiz de bende takip ediyorum. Yapılan bu haksızlığın çözüleceğine inanıyorum.

Yapılan konuşmalardan sonra vatandaşlar sessiz bir şekilde dağıldı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kollarının Basın AçıklamasıÖnceki Haber

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kollarının...

5 AYDA 660 KİLOGRAM ATIK İLAÇ TOPLANDISonraki Haber

5 AYDA 660 KİLOGRAM ATIK İLAÇ TOPLANDI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar