ENAG ve TÜİK mart ayı enflasyon verilerini açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ENAG ve TÜİK mart ayı enflasyon verilerini açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) mart ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. ENAG'a göre mart ayında enflasyon yüzde 5.8 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 112.51 oldu. TÜİK'e göre ise Tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2.29 artarken yıllık bazda 50.51 oldu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) her ay, kendi hesapladığı enflasyon oranıyla kamuoyunun karşısına çıkıyor. Açıklanan oranların TÜİK ile arasında büyük bir makas olması dikkat çekiyor.

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, mart ayında enflasyon yüzde 5.08 arttı. Yıllık artış ise yüzde 112.51 olarak açıklandı.

Baz etkisiyle düşüş eğilimine giren enflasyon oranlarının aylık olarak yüzde 5'in civarında seyretmesi kalıcı bir hayat pahalılığının göstergesidir.

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en az aylık artış yüzde 0.00 ile Sağlık en fazla yükseliş ise yüzde 11,62 ile Giyim ve Ayakkabı kaleminde gerçekleşmiştir.

TÜİK VERİSİNE GÖRE ENFLASYON MARTTA BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Verilerinin gerçekçi olmadığı yönünde şiddetle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK)  yayımladığı verilere göre ise mart ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,29 arttı.

Yıllık olarak ise enflasyon yüzde 50,51 olarak kaydedildi. Çekirdek göstergede yıllık artış ise yüzde 47,36 oldu.

Reuters anketinde ekonomistlerin beklentisi, martta aylık enflasyonun yüzde 2,9 olması, yıllık enflasyonun yüzde 51,3’e gerilemesi yönündeydi.

Üretici fiyat endeksi ise aynı dönemde bir önceki aya göre yüzde 0,44 arttı. Üretici fiyatlarında yıllık artış ise Mart'ta yüzde 62,45 oldu.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ EĞİTİMDE

Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış gösteren grup yüzde 6,30 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 3,85 ile lokanta ve oteller, yüzde 3,84 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.

Giyim ve ayakkabı grubunda ise fiyatların bir önceki aya göre yüzde 1,92 düştüğü izlendi.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ LOKANTA VE OTELLER GRUBUNDA

Ana harcama grupları itibariyle martta en yüksek yıllık artış yüzde 70,73 ile lokanta ve otellerde yaşandı. Lokanta ve oteller grubunu yüzde 67,89 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 64,68 ile sağlık grubu takip etti.

İSTANBUL'DA ENFLASYON YÜZDE 73'Ü GEÇTİ

İstanbul Ticaret Odası'nın cumartesi açıkladığı (İTO) verilere göre tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2.95 arttı. Böylelikle veri setinde aylık enflasyon serisi 45. aya çıktı.

Endekste bir önceki yılın martına göre değişim oranı yüzde 73,02 oldu.

‘Toptan eşya fiyatları endeksi’yse aylık yüzde 4,9, yıllık yüzde 74,22 arttı.

ÖNCÜ GÖSTERGEDE DE AYLIK ARTIŞLAR SÜRDÜ

Türk-İş verilerine göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,76 oranında gerçekleşti. İki aylık değişim yüzde 17,96 tespit edildi. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 94,62 oldu.

 

Kaynak:CUMHURİYET

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’na silahlı saldırıÖnceki Haber

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’na sila...

Meclis Encümen ve İhtisas Komisyonu üyelerini belirlediSonraki Haber

Meclis Encümen ve İhtisas Komisyonu üyel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar