CHP Ataşehir Kadın Kolları, “Dünya Kadın Hakları Günü” nedeniyle basın açıklaması yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Ataşehir Kadın Kolları, “Dünya Kadın Hakları Günü” nedeniyle basın açıklaması yaptı
CHP Kadın Kolları İl Başkanlarının düzenlediği, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 87. Yıl dönümüyle ilgili Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde eş zamanlı basın açıklaması yaptılar.

CHP Ataşehir İlçe Binasının bulunduğu Küçükbakkalköy Prestij Caddesi’nde yapılan basın açıklamasına, İlçe Başkanı Celal Yalçın, İlçe Sekreteri Tülay Uçar, Kadın Kolları Başkanı Seval Düzenli ile ilçe Kadın Kolları Yönetimi ve üyeleri katıldı.

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUM”

Basın açıklamasından önce konuşan İlçe Başkanı Celal Yalçın; “Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 87. Yıl dönümünde tüm Kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum. Dünyaya örnek olmamızı sağlayan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha minnetle anıyorum” diyerek günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere sözü CHP Ataşehir İlçe kadın Kolları Başkanı Seval Düzenli’ye bıraktı.

5 ARALIK 1934 TARİHİNDE SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI KAZANDIK”

İlçe Kadın Kolları Başkan Seval Düzenli tarafından okunan basın açıklamasında; Bizler, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde birçok gelişmiş ülkeden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Başbakan İsmet İnönü o tarihte yaptığı Meclis konuşmasında şöyle diyordu: “Bir memleketteki, yurdun her tarafı istilâya uğradığı zaman, kadınlar ateş altında erkeklerle beraber omuz omuza çalışırlar, memleketin geri kalan kısmını korumak ve beslemek için tarlanın kara toprağından yiyecek çıkarmaya çalışırlar. Elbette bu mevcudiyetlerin yurdun her köşesinde ve her tabakasında söz söylemeye hakları vardır. Türk inkılâbı denildiği vakit, bunun, kadının kurtuluş inkılâbı olduğu beraber söylenecektir” denildi.

KÜRESEL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ ENDEKSİ’NE GÖRE;  156 ÜLKE ARASINDA 133. SIRADAYIZ”

Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı ile ilgili tarihsel süreçten bahsedilen basın açıklamasına şöyle devam edildi: “Atatürk önderliğinde bu devrimi yaşayan Türk kadını, aradan geçen 87 yıla rağmen, ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışılmaktadır. Öyle ki 1935 yılında parlamentoda kadın temsilinde ikinci sırada olan ülkemiz, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan rapora göre, 129. sıraya gerilemiştir. Ayrıca Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne üye olan 41 ülke arasında, parlamentoda kadın temsil oranı açısından sonuncuyuz. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre ise; 156 ülke arasında 133. sıradayız. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde, yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’dür. Bu oranın altı, ciddi bir demokrasi sorunudur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekili oranımız yüzde 17, kadın belediye başkanı oranımız ise yüzde 3,2’dir. Kadın muhtar sayımız son seçimlerde yüzde 66 oranında arttı. Bu artışla kadın muhtar oranı sadece yüzde 2,2’ye yükselebildi.”

“HÜKÜMETİ’NİN UYGULADIĞI POLİTİKALAR ÜLKEMİZİ ADETA KADIN MEZARLIĞINA DÖNÜŞTÜ”

Biz bu eşitsiz sistemi değiştirmek için Cumhuriyet Halk Partisi olarak dev bir adım attıklarının belirtildi açıklamada; “Biz kadınlar, bir yandan eşitlik mücadelesi verirken diğer yandan da yaşam hakkımızı savunmak zorunda kalıyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkemiz adeta kadın mezarlığına dönüştü. Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde “Yaşam Hak” projemizi hayata geçirdik. Bir yıl önce bugün, “Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır” diyerek yola çıktık. Logomuzda, şiddetin panzehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik ve Yaşam Hak’ın “şiddetin son bulma adresi” olduğunu ilan ettik.

İktidarda olmamamıza rağmen, Partimizin çözüm üreten icracı kimliğini ortaya koyduk. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel merkezimizde Alo Şiddet Hattı kurduk. 444 82 85 numaralı hattımızdan 7/24 şiddet mağdurlarına ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. CHP Kadın Kolları olarak tüm şiddet vakalarıyla tek tek ilgileniyoruz.

Projemiz kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve barolar ile 55 protokol imzaladık. Şiddet gören kadınların karakollarda, savcılıklarda, hastanelerde, adliyelerde yanında oluyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını, mağdurlar ve aileleri ile dayanışma içinde takip ediyoruz. Şiddet mağduru çocuklara eğitim ve burs desteği verilmesine aracı oluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“YALNIZ DEĞİLSİN, BİZ VARIZ”

Basın açıklamasının sonunda; “Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar bize bir tuş ile ulaşabilecekler. Cep telefonlarından indirilecek olan Yaşam Hak uygulaması ile hem çağrı merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler. Ayrıca uygulama sayesinde, en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerimizle bağlantıya geçebilecekler. Projemizin birinci yılında, tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara “Yalnız değilsin, biz varız” diyor, iktidarımızda şiddeti durduracağımızın sözünü veriyoruz!” umudunu paylaştılar.

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Lions Özel Eğitim Meslek Okulu Öğrencilerinden TUBİTAK Bilim FuarıÖnceki Haber

Lions Özel Eğitim Meslek Okulu Öğrencile...

Didem Kadriye Bozdağ’ın acı günüSonraki Haber

Didem Kadriye Bozdağ’ın acı günü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar